Kombi kullanılan yerlerde atık gazdan etkilenme riskine karşı genel olarak balkona kombi montajı yapılır. Ancak bu doğru bir uygulama değildir. Balkonun kapalı olması sorun çıkarmazken, açık balkonlarda ve soğuk havalarda kombinin balkona konması bazı sorunları meydana getirmektedir.
Kombi içerde mi dışarda mı olmalı? Bu soruyu hepimiz sormuşuzdur. Evin mimari planına uygun olarak, yetkili mühendisler tarafından en uygun yere konulur. Kombinin içerde olması soğuk havalarda sorun çıkarmazken, açık balkonda kombi olması soğuk havalarda donma ihtimalini meydana getirir.
Kombinin Donmaması İçin Ne Yapılır?
Bu konuda öncelikle bilinmesi gereken; kombinin donmalara karşı koruma sistemi mevcuttur. Peki, balkonda kombi donar mı? Evet donar. Kombinin donmalara karşı koruma sisteminin aktif olabilmesi için, elektrik ve gaz hattının açık kalması gerekmektedir. Aksi durumda kombinin donması söz konusu olur.
Tatile Giderken Kombi Kapatılmalı Mı?
Tatilin süresine bağlı olarak kombinin kapatılması gerekir. Eğer kısa süreli bir tatile gidecekseniz, kombiyi kapatsanız bile gaz vanasını ve elektrik sigortasını kapatmamanız gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, gaz vanası ile elektrik sigortası açık olduğu sürece kombi koruma sistemi, donma ihtimaline karşı kendini koruma altına almaktadır.
Eğer uzun süreli bir tatile çıkarsanız kombiyi tamamen kapatmak gerekir. Kombiyi kapattıktan sonra; gaz vanasını ve elektrik sigortasını da kapatmalısınız. Bunların yanı sıra; kombi içindeki, borulardaki ve peteklerdeki suyu da boşaltmanız gerekir. Eğer tesisat sisteminin içinde su kalırsa, donması kaçınılmaz olur.
Tesisat sistemi döşenirken; banyoda veya balkonda tesisat sisteminin suyunun boşalmasını sağlayan tahliye musluğu bulunur. Eğer evinizin balkonunda veya banyosunda tahliye musluğu yoksa kombi suyunu boşaltma işlemini herhangi bir petekten yapabilirsiniz. Bunun için peteğin altına sığacak büyüklükte bir kaba ihtiyacınız vardır. Ancak suyu tamamen boşaltmanıza rağmen, peteklerde bir miktar su kalacaktır. Bunu unutmamanız gerekir.